avlija

30.11.2012.

Grijanje i hlađenje

Prvi naš TV bio je "Rudi Čajevec", težak k'o vrag i vjerovatno je tada ostala urođena averzija prema krečenju i svim ostalim kućanskim radovima, jer kad god bi se nešto radilo po kući, trebalo je sazvati pola komšiluka da ispremiještamo stvari. Najteže je svakako bilo maknuti "wesu" - ne znam kako je to bilo širom naše domovine, ali Kreka Weso je bila što se loženja na ugalj tiče broj jedan, i svaka domaćinska kuća imala je barem onu light verziju bez onih kermačkih dodataka sa strane - ali drugi na težinskoj listi bio je bijeli "Rudi".

A Rudiju je trebalo ca. dvadeset minuta do dođe na svoje, pa bi za crtani u 19:15 valjalo upaliti rudija najkasnije do 19 sati, inače bi Pink Pantera samo preslušali. Slično je funkcionisao i veliki radio "Portorož" - koji i u trenucima dok ovo pišem krči iza mojih leđa. Upališ ga pola sata ranije, da bi čuo vijesti na vrijeme. Ali ja sam generacija kojoj je tv već bio state-of-the-art bez obzira na sve poteškoće sa zagrijavanjem lampi. Poslije je babo nabavio nov-novcat grundig super color i tu su tranzistori i mikro-kontroleri već bili preuzeli stvar u svoje ruke, desila se banana-revolucija i krečenje više nije bilo tako teško.

Tridesetak godina kasnije, u vremenu satelita i svemirskih putovanja, više nema lampaša, mada onaj ko zna - nećemo sad u dubljak.. LM, nema više lampi, ali kad hoću da se brijem, upalim štednu sijalicu u kupatilu i dam joj par minuta, dok ne počne da sija punim sjajem. Plazma TV se upali istog momenta kad pritisnem na puljku, ali se zato risiver MojaTV buta jedno 5 minuta, pa svaki put obavezno provjeri jel ima aktuelni software.

Auto pali bez guranja i bez grijanja, ali u globalno vrijeme kad te put svako malo nanese van granica naše male domovine, treba ti navigacija da ne bi zalutao kroz Budimpeštu, a to opet znači, butaj, daunloadaj i čekaj.

A.D.
<< 11/2012 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Iz moje bašte

Mirisne livade interneta

U hladu jabuke pročitah
Trenutno na čitanju:

Baba Jaga je snijela jaje - Dubravka Ugrešić


------------------

1.Godišnjica mature - Lamija Begagić

2.Kikinda short 02 - grupa autora

3.Kako sam ušao u Evropu - Damir Karakaš

4.Ruta Tanenbaum - Miljenko Jergović

5.Balkanska rapsodija - Andrej Nikolaidis

6.High Fidelity - Nick Hornby

7.Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince - Emir Imamović Pirke

8.Trava i korov - Goran Tribuson

9.Zec na mjesecu - Hrvoje Šalković

10.Poglavnikova bakterija - Boris Deužulović


Bez dobrog naslova
Pjesma na čekanju

Kontakt

BROJAC POSJETA
403534

Powered by Blogger.ba