avlija

17.10.2006.

Nihad i Džemal

Gledam sinoć onog Nick Cave-a i kontam, da se rodio negdje na obroncima s onu stranu Majevice, negdje oko Čelića ili Koraja, gdje su šljive približno dobre gradačačkoj madžarici, bio bi ono što je i Ševko Piragin, pjano i alčak, seoska lola i kabadahija, lak na nožu i zabavan uz kazan. Negdje u kasnim dvadesetim bi se udružio sa Hasanom Mehuljinim, kazandžijom iz Rapatnice, te bi uz pjesmu i meze stekli reputaciju neponovljivog kazandžijskog dvojca kojima ni najveći boem našeg pasivnog kraja, Avdaga iz Čifluka ni papuče ne bi mogao okrenuti.

Elem, bi kako bi, pa se Nick Cave rodio na drugoj strani zemljine kugle, i umjesto da se zove Nihad i da ćera ovce dok ne bude za škole (a i to je upitno bil' ga babo poslo u školu ili ne bi), odade se nekoj tamo muzici i psihi i pjeva uz neke što se zovu The Bad Seeds. Jah!

A kakav bi to kazandžija bio.

U istom cugu misli kontam nešto, da se David Beckham rodio u Gornjoj Orahovici ili možda Brnčanima, gdje se fudbalski talenat itekako cijeni, ko zna gdje bi mu kraj bio i da li bi mu bilo kraja uopšte. To što se zove Džemal i što u Gornjoj Orahovici (a ni u Brnčanima) nema ravne merajke gdje bi mogao pokazati sav svoj raskošni talenat ne bi bilo odlučujuće za njegovu fudbalsku karijeru, koliko činjenica da je Brajki Osmanovom u polufinalu turnira u Moranjcima(* više puta proturio loptu kroz pišu. Možda bi mu Brajko Osmanov, prekaljeni dobrnjski rudar, to i oprostio, ali kad bi predriblao cijelu ekipu Benfike iz Malešića, pa još i golmana i guzicom ugurao loptu u prazan gol, Brajkin metanom zadimljeni mozak bi proključao.

Uletio bi Dejvidu zvanom Džemal, kako kažu, s obje noge, koridorskim univerzalkama(*** i slomio bi mu čašicu na lijevom koljenu. Poslije bi pričao da nije bilo namjerno, ali hajde ti njemu, Brajki Osmanovom, vjeruj, kad svako zna da je Brajko potežak kad gubi. I otišao bi Džemal u narodnjake. Pričali bi poslije da je oženio neku pjevaljku iz Šabca, koja vuče korijene iz naših krajeva. I sam bi se zadao u menadžerske vode i svakog novembra bi dovodio nekog od zvijezda lokalne estrade na gračanički vašar.

Dovodio bi, samo što se rodio drugdje, pa nema pojma šta je Hafina Podbijela i da ima jedan Brajko Osmanov što je potežak kad gubi._____________________________________________
(* Moranjci takodđe nemaju serbes merajke, ali imaju volju, pa organizuju turnire u Hafinoj Podbijeloj(** 

(** Hafina Podbijela je pogolema njiva neprimjetnog nagiba, pa ekipa koja igra od strane Falešića uvijek pobjeđuje, valjda jer gura nizbrdo

(*** Kopija adidasovih patika kupljena na tržnici Arizona

A.D.
<< 10/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Iz moje bašte

Mirisne livade interneta

U hladu jabuke pročitah
Trenutno na čitanju:

Baba Jaga je snijela jaje - Dubravka Ugrešić


------------------

1.Godišnjica mature - Lamija Begagić

2.Kikinda short 02 - grupa autora

3.Kako sam ušao u Evropu - Damir Karakaš

4.Ruta Tanenbaum - Miljenko Jergović

5.Balkanska rapsodija - Andrej Nikolaidis

6.High Fidelity - Nick Hornby

7.Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince - Emir Imamović Pirke

8.Trava i korov - Goran Tribuson

9.Zec na mjesecu - Hrvoje Šalković

10.Poglavnikova bakterija - Boris Deužulović


Bez dobrog naslova
Pjesma na čekanju

Kontakt

BROJAC POSJETA
424122

Powered by Blogger.ba