avlija

07.09.2006.

Krave, volovi i telad

Svaka majka hvali svoje dijete na sva zvona. Od najranije dobi, pa do dana kada dijete ima svoje dijete i tako rekurzivno do u nedogled. Ponekad je ta hvala slatka i primjerena, a počesto je pretjerana i posebno neopravdana. Ali hajd, tu se ne treba ništa mijenjati, barem ne u ovom našem svijetu gdje ljubav kao hemijski element u čistom obliku skoro da i ne postoji.

Brinu se mame o svojoj djeci i to tako treba da bude i ostane. LM, osim brižnih mama, postoje i druge mame, koje ću na ovom mjestu slobodno nazvati mame-krave.

Prototip mame-krave je napirlitana gospođa, koja je i poslije trudnoće uspjela očuvati odličnu liniju, koja se nosi po zadnjoj modi i čije dijete plače usrano, dok ona prelistava zadnje brojeve modnih časopisa (činjenica da je dijete usrano, a ne onih prethodnih par kriterija je čine mamom-kravom). Ima i mama-krava koje nezadovoljne svojom muškom polovinom preko djeteta pokušavaju da se "izbore" za svoja prava, pa svoje potomstvo ni krivo ni dužno zapostavljaju i prepuštaju ulici na odgoj, itd. Da ne govorimo o mamama-kravama, koje zbog pomenutog nezadovoljstva pokušavaju da nađu neki adekvatan riplejsment pomenutoj muškoj polovini, pri tom zaboravivši da ima to neko malo stvorenje, gladno, usrano, upišano ili samo željno pažnje koja dugoročno izostaje.

Takvu jednu mamu-kravu sam imao prilike promatrati na upravo minuloj pauzi za ručak.

Došla je pred internet-kafe, spustila ca. dvogodišnje dijete u autić ispred radnje (autić tipa điha-điha-vašarski-konjić-slonić u koji treba ubaciti gvozdenjak da bi se pokrenuo), ubacila dva eurona i zadala se u chat (valjda sa potencijalnim zagondžijom). Na ovom mjestu da pomenem, da je mama-krava negdje oko sredine 30ih, da nije neka balavica, i tako to.

LM, dijete se zadovoljno cupkalo, truckalo u autiću, ali najkasnije prije nekih 25 godina sam skužio da ta sreća ne traje dugo i da je jedna kovanica mjerena u điha-điha poprilično kratkotrajna. Autić stao, dijete se zadalo na istraživanje unutrašnjosti autića. Kako se ne radi o bolidu formule 1, unutrašnje instalacije su svedene na par šarenih dugmića i sijalica i jedan volan za koji se brzo ispostavi da je tu čisto formalno i da nema neku značajniju ulogu u navijanju tamo-vamo.

U to doba, naš mali glavni junak, već se počeo malkice okretati, gdje mu je to draga mamica zapela. I naravno, pomalo je dozivati. Mama-krava je bila toliko zadubljena u svoj cyber-ašikluk da nije registrovala ni dozivanje, ni drugi stupanj dozivanja - vrisku koliko ga grlo nosi, svog malog potomka. Kad je mali dostigao decibelažu prosječnog aerodroma, konobar u kafiću u kojem sam sjedio je ušao u internet-kafe i mami-kravi rekao ono što sam ja napisao, da je krava. Tek tada se napirlitana polovnjača sjetila da je ostavila malca na milost i nemilost kineskoj tehnologiji, i kao krenula ga ušutkivati i nuditi kojekakve drangulije, ne koVčajući da malom ne treba ništa više osim njene pažnje. I pobjegla je prije nego je neko zapamti..

...

Bosna i Hercegovina još uvijek nije na tom stupnju pažnje prema djeci, ali je u Austriji svakako opipljiva stvar na bilo koji način djetetu izreći kazneno-popravnu mjeru u vidu primjene fizičke sile (pucnuti po guzi se još kao i toleriše, ali ne daj bože ošamariti ili iskajšati dijete na očigled drugih). Sutradan vam na vrata dolazi neko iz "socijalnog" i u najgorem slučaju mogu vam čak oduzeti starateljstvo nad sopstvenim djetetom. Rigorozno, ali je tako.

Naravno, golema je to stvar, nekome "oduzeti" dijete, ali ako se ispostavi da taj neko nije sposoban dijete odgojiti da ono danas-sutra bude prije svega normalno i bez većih psihičkih oštećenja i poremećaja, onda je bolje na vrijeme spriječiti da se isto pretvori u nasilnika, delikventa, kriminalca, ili šta li se već može od svega toga izroditi. Tema je zajebana pravo, i za moj pojam, sistem u Austriji je prestrog po tom pitanju, ali je opet kod nas sve to prelabavo, i dobro bi bilo gajiti neko rješenje iz sredine.

Nervira me i kad vidim da se neka brižna mama (takve se obično zadese prije mene u redu na kasi) pola sata objašnjava sa curicom od cirka 2,5 godine kako se inflacija vremenom smanjila, ali još uvijek ne toliko da može pratiti cijenu nafte i da je globalna kriza prouzrokovana tim fluktuacijama glavni razlog zašto joj ovaj put ne može kupiti novi model barbike, ali čim dobije regres i povišicu, ponovo će otvoriti temu pred objektivnom komisijom u sastavu tata, mama, djed, nena, pa će vidjeti šta se da uraditi. Onako, ljudski, i to me pravo, pravo nervira.

Ali to nije ništa u poređenju kad negdje na ulici, na javnom mjestu vidim kad neka mama-krava (u ovom slučaju su skoro pa dominantne u odnosu na tate-volove) mlati svoje pretškolsko potomstvo kao vola u kupusu zato što je opet zatražilo sVadoVed.

I ja sam povremeno trpio kazneno-popravne mjere, ali treba biti iskren i reći da su te mjere bile uglavnom zaslužene i povremeno čak i blage u odnosu na učinjene prestupe. A da ne govorimo o djelima koja nikad nisu procesuirana. I opet, suma sumarum, mogu svojoj brižnoj mamici odrecitovati Skenderovu poemu, a da to iskreno tako i mislim. Sve u svemu, roditelje-nasilnike bi možda trebalo podučiti kako da se nose sa problemima odgoja, i da je ulaganje u ovakav "projekat" višestruko isplatnije, nego preodgoj stranputicom zalutalih tinejdžera i omladinaca / inki u kojekakvim kazneno-popravnim ustanovama. A svakoj mami-kravi bi nabavio po jednog tatu-vola, pa da recipročno patnji svog djeteta dobije po pički u metaforičnom smislu.

07.09.2006.

Najbolji potez

Blaž Slišković announced his resignation as coach of Bosnia-Herzegovina following his side's 3-1 home defeat by Hungary in UEFA EURO 2008™ qualifying Group C.

I još bolje:

Bosnia-Herzegovina had opened their campaign with a 5-2 win in Malta on Saturday but, following today's reverse, team director Ahmed Pašalić has also stood down.

Sad sve one galamdžije koji pametovali Sliškoviću i Pašaliću trebaju ostaviti kojekakve milionske angažmane po Evropi i pokazati šta umiju.

A.D.
<< 09/2006 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Iz moje bašte

Mirisne livade interneta

U hladu jabuke pročitah
Trenutno na čitanju:

Baba Jaga je snijela jaje - Dubravka Ugrešić


------------------

1.Godišnjica mature - Lamija Begagić

2.Kikinda short 02 - grupa autora

3.Kako sam ušao u Evropu - Damir Karakaš

4.Ruta Tanenbaum - Miljenko Jergović

5.Balkanska rapsodija - Andrej Nikolaidis

6.High Fidelity - Nick Hornby

7.Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince - Emir Imamović Pirke

8.Trava i korov - Goran Tribuson

9.Zec na mjesecu - Hrvoje Šalković

10.Poglavnikova bakterija - Boris Deužulović


Bez dobrog naslova
Pjesma na čekanju

Kontakt

BROJAC POSJETA
425939

Powered by Blogger.ba