avlija

12.12.2005.

Glavni

Ne bih da ovim postom bilo koga uvrijedim ili povrijedim nečija loko-patriotska osjećanja, pa bih takvim preporučio da ovaj post i ne pročitaju, a još manje da ga uzmu lično prije nego realno promisle o svemu. Nije ovo nikakvo obrušavanje niti huljenje, nego samo moj subjektivni doživljaj koji imadoh doživjeti na licu mjesta.

Mrka i ja, u nedostatku konkretnije destinacije i bezviznog režima, zaputimo se u našu glavnu mahalu. I odmah da citiram jednog ne tako omiljenog Sarajliju među drugim Sarajlijama, koji reče (i ostade živ): "Sarajevo je čudo od selendre.", samo bi još dodao, kao i svi ostali "gradovi" u BiH.

Došli smo onako, na prazno, bez ikakvih predrasuda (tako uvijek i dolazim u naš glavni grad) i bez ikakvih background informacija. Mjesta u kojima smo sjedili, jeli, pili i kužirali raju su sasvim slučajno izabrana, i neću pomenuti nijedno ime lokala.

Najveće razočarenje je svakako glede kulture. Kako rekoh, nisam imao nikakvih očekivanja, ali ono što nas je zateklo može se smjestiti samo pod "nekultura". A o dekadenci da i ne pričamo. U 80% objekata u koje smo ušli žanje Ćana, Jana, Tanja, itd-ana. Nije to meni začudo, kad se radi o nekom tamo seoskom diskaću pored Srebrenika, ali za grad u kome je živio Pjevač, i u kome još žive Kemo, Safet i Hanka, mi je u najmanju ruku poražavajuće. Čak smo se zadesili i u vrijeme kad je Tanja Savić davala ekskluzivni intervju, ono u fazama, malo pričaju, pa jedna njena pjesma, ma šta pjesma - svEtski mega hit, i svako malo spiker napomene da je to VEČERAS (u petak, 09.12.2005. op.a.) i da se ta noć u Aqui NE ZABORAVLJA.

Prisjeli mi i ćevapi i sudžukice.

Saobraćaj, odnosno oni koji ga čine, je priča za sebe. Kolektivno ludilo upakovano u konjske snage. I kad ti je kao pješaku zeleno svjetlo, opet dobro otvori oči jer to i ne znači baš da te neki nabrijani golf 2 neće pregaziti u slučaju da mu se ukaže prilika, o bočnom skretanju da i ne govorim. Trči se preko puteva kao u vrijeme dok su snajperisti harali sa Špicaste Stijene. Gradski prevoz smo odlučili ne koristiti, a s vana ništa jadnije ne izgleda nego onaj u Banovićima ili u Čeliću, samo što je u ovom drugom slučaju upitno govoriti o "gradskom" prevozu.

Radnica na kasi u jednom slučajno izabranom granapu mi je tražila "pe' maraka sitno", pa je tri-četiri puta morala ponoviti dok sam skužio šta traži od mene. S druge strane, u kafani u kojoj smo bili čak dva puta, osoblje je bilo pravo ljubazno i baš su se trudili oko nas i izvinjavali za svaku sitnicu. Čak su i za relativno mali prostor imali nešto u stilu "šefa sale", koji je odlično odrađivao svoj dio posla. Jedina zamjerka, kako već rekoh, kao i u 80% drugih ugostiteljskih zamjerki je bezukusno odabrana turbofolk mjuza. Ali se valjda to traži, jer svaki gazda osluškuje zahtjeve većine, pa je to ono što me i malkice razočaralo.

Mlađa raja zaposlena u uslužnom i prodajnom sektoru je pravo kul i oni su ti koji su osvjetlali obraz. Netrpeljivost prema Tuzli je bljesnula samo na trenutak, i to u momentu dok sam od tog netrpeljivog tipa kupovao!! Ostavljam mu ja pare, a on mi jasno stavlja do znanja da mu i nije baš drago.

Sve u svemu, Sarajevo bez Baščaršije bilo jednako tmurno i dosadno nama turistima, kao i svaki drugi BH-grad. Vrijeme je da se svi krenemo liječiti od neopravdanog ponosa, jer razloga za ponos definitivno nemamo.

A.D.
<< 12/2005 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Iz moje bašte

Mirisne livade interneta

U hladu jabuke pročitah
Trenutno na čitanju:

Baba Jaga je snijela jaje - Dubravka Ugrešić


------------------

1.Godišnjica mature - Lamija Begagić

2.Kikinda short 02 - grupa autora

3.Kako sam ušao u Evropu - Damir Karakaš

4.Ruta Tanenbaum - Miljenko Jergović

5.Balkanska rapsodija - Andrej Nikolaidis

6.High Fidelity - Nick Hornby

7.Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince - Emir Imamović Pirke

8.Trava i korov - Goran Tribuson

9.Zec na mjesecu - Hrvoje Šalković

10.Poglavnikova bakterija - Boris Deužulović


Bez dobrog naslova
Pjesma na čekanju

Kontakt

BROJAC POSJETA
375262

Powered by Blogger.ba