avlija

15.03.2005.

Bajka o Ohrdini

Jednom, u vrijeme ratova i poplava bila jednom jedna zaboravljena i komplikovana zemlja. U komplikovanoj i zaboravljenoj zemlji je sve bilo tako komplikovano da se jedan dio zvao Komplikacija, a drugi Mrska. Zaboravljenom zemljom je vladao sijedi, zaboravni kralj Ohr, pa su kraljevinu zvali Ohrdina. Kako je kralj Ohr bio jako zaboravan, u vladanju zemljom mu je najviše pomagao zli troglavi zmaj Tročlan.

Tročlan je bio neponovljivo zao zmaj. Svaka njegova glava posebno je voljela jedan dio Ohrdine, a jako mrzila preostala dva, pa Tročlana niko nije volio, a ni Tročlanove glave se nisu volile, i niko se u Ohrdini nije volio. Ni Tročlanove glave se nikad nisu uspjele usaglasiti koji dio Ohrdine vole najviše, tako da su mrzili sva tri, uključujući i njihove podanike.

Tročlan je nagovorio zaboravnog kralja Ohra da stanovnicima Ohrdine nametne do tada nezapamćene poreze. Ohru se ovaj prijedlog svidio, jer je kralj Ohr bio rastrošan u svojoj zaboravnosti, pa su Ohrdani plaćali porez na zrak, koji su istovremeno morali zvati vazduh, porez na prašinu koju udišu, porez na sunce, porez na mjesec, porez na negrijanje, a najveći od svih je bio porez na neisplaćene penzije.

U tako teškim uslovima Ohrdani su jedva sastavljali kraj s krajem. Novine, na koje se morao platiti posebni porez na čitanje su bile pune priča o boljim vremenima, o tome kako se od vazduha i vode može napraviti burek, i naučnim temama: posudi od susjeda da bi vratio komšiji i obrnuto, kako razbiti kasicu prasicu, a da djeca ne primijete, ponosno u redu za socijalnu pomoć, podstanar u našoj garsonjeri, spavanje na pločniku – za ratne veterane, kad je prvi, a kad je petnaesti, feljton: dan i komad. Pisale su i o predskazanju, kako će se pojaviti vitez mudre glave bez štita i mača u žutom autobusu koji će svrgnuti Tročlana, Ohra izliječiti od zaboravnosti, te kako će Ohrdani odahnuti i živjeti u sreći i blagostanju.

Čekali su Ohrdani da se pojavi žuti autobus i u njemu vitez bez štita i mača, i bez konja, ali sa predskazanjem u lijevom džepu iznosane viteške jakne. Autobusi su prolazili, crveni i plavi, poneki zeleni, ali žuti nikako da naiđe. Ohrdani čekali, a vitez bez štita i mača, a i bez konja, zaglavio na klinici za duševne bolesti u okolini Gornjeg Grada. U pijanstvu je, izgleda, pričao o proročanstvu koje nosi u lijevom džepu iznosane viteške jakne, pa su ga Tročlanove uhode odali.

Polovni vitez, istina mudre glave, ali bez mača i štita, završio je tako svoje putovanje ne ispunivši proročanstvo iz lijevog džepa svoje iznosane viteške jakne.

A Ohrdani i do dana današnjeg čekaju na proročanstvo. Čekaju na stanici gradskih autobusa na jedan poseban, žuti, koji će dovesti viteza bez štita i mača ali mudre glave. Čekaju i trpe.A.D.
<< 03/2005 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Iz moje bašte

Mirisne livade interneta

U hladu jabuke pročitah
Trenutno na čitanju:

Baba Jaga je snijela jaje - Dubravka Ugrešić


------------------

1.Godišnjica mature - Lamija Begagić

2.Kikinda short 02 - grupa autora

3.Kako sam ušao u Evropu - Damir Karakaš

4.Ruta Tanenbaum - Miljenko Jergović

5.Balkanska rapsodija - Andrej Nikolaidis

6.High Fidelity - Nick Hornby

7.Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince - Emir Imamović Pirke

8.Trava i korov - Goran Tribuson

9.Zec na mjesecu - Hrvoje Šalković

10.Poglavnikova bakterija - Boris Deužulović


Bez dobrog naslova
Pjesma na čekanju

Kontakt

BROJAC POSJETA
427198

Powered by Blogger.ba