avlija

02.03.2005.

Kristofer

Puhnuh u jedra Kolumbova jedrenjaka. Brod je trebao otkriti svijet ili barem pola svijeta. Na nepoznatom putu, na kojem još nikog nije bilo. Ali su i prije mene puhali u jedra Kolumbova jedrenjaka, pričali o nepoznatom putu. A kako put može biti nepoznat, ako neko o njemu priča?! Zato mi nikako u glavu ne ide priča o nepoznatim prostranstvima.

More je bilo mirno. Na pola puta, a vrag bi ga znao, je l' to bilo baš pola puta, najedrili smo na nekakvo ostrvlje. Otočje. U to smo i ogladnili. Ma šta ogladnili, spopala nas je užasna, zvjerska glad. Nekakva cura, pojma nemam odakle ona s nama, je pričala o nekakvoj dijeti i da je već kasno. Mislim se, ja budale, pa mi smo 6 mjeseci na putovanju. Kome treba kakva dijeta. Vidi nas svih. Kao da nas je mašina za špagete ispljuvala.

Kad smo već kod špageta. Tanke. Fine. Saftali. Svejedno koji sos. Sos!!! Pa, da!! Falila nam je tunjevina. Kolumbovi ribari su tražili čudne neke baje i šta ti ja znam sve ne. Furali se na profi ribare i to. Nisam mogao gledati kako siluju ribarenje. Našao sam negdje svoj pecaroški alat i zabacio. Na hljeb. Bobica hljeba. Koliko sam puta samo napravio bobicu hljeba. Nikad nije bila perfektno okrugla. Bilo je i friškog hljeba, i bijelog, i crnog, i bajatog. Bajatog!!??

Kad se samo sjetim. Kad sam bio mali, mama bi me poslala da kupim frišak hljeb, jer je ovaj koji imamo bio BAJAT. Čuj, bajat!! Kako to samo strašno zvuči. Hljeb može biti tvrd, ili suh, ili kruh, ili frišak, ili star, ili pobuđavio, ali nikako bajat. To ima baja u njemu ili šta li već??! Ali eto, mama je valjda znala šta znači kad je hljeb bajat a kad je frišak. Nekako sam napravio kuglicu i zabacio.

Glad je već bila poprilično uzela maha. Zvijer u stomaku je bljuvala plamen. Nisam mogao ni da zamislim kako će ga tek rigati kad naložim nešto ljuto. Špagete u nekom ljutom umaku. Mmmmm!! Pecajući tako, pitao sam se, kako ćemo mi skuhati špagete, kad nemamo ni šporeta ni lonaca ni vatre!?!? Kako ćemo na jedrenjaku zapaliti vatru?!

Kontam, ipak je to Kolumbo, valjda oni znaju šta rade. Znaju oni kurac!! Da znaju ne bi išli u Ameriku da traže nešto nepoznato, kad nepoznato ne može biti nepoznato jer se o tome priča. Osim toga, oni su pošli za Indiju. Nekakvim zaobilaznim putem. Bar su se na to izvlačili. Kao da je njih briga što tamo negdje ima neka. Amerika. Valjda ih sramota priznati da su se zagubili. A i Izabela Katolička bi mogla napraviti sranje ako priznaju da su se zagubili. Ode glava u sekundi. Zato, šutimo i plovimo za Indiju, preko Amerike!!

A.D.
<< 03/2005 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Iz moje bašte

Mirisne livade interneta

U hladu jabuke pročitah
Trenutno na čitanju:

Baba Jaga je snijela jaje - Dubravka Ugrešić


------------------

1.Godišnjica mature - Lamija Begagić

2.Kikinda short 02 - grupa autora

3.Kako sam ušao u Evropu - Damir Karakaš

4.Ruta Tanenbaum - Miljenko Jergović

5.Balkanska rapsodija - Andrej Nikolaidis

6.High Fidelity - Nick Hornby

7.Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince - Emir Imamović Pirke

8.Trava i korov - Goran Tribuson

9.Zec na mjesecu - Hrvoje Šalković

10.Poglavnikova bakterija - Boris Deužulović


Bez dobrog naslova
Pjesma na čekanju

Kontakt

BROJAC POSJETA
403451

Powered by Blogger.ba