avlija

19.02.2005.

Iz moje tačke gledišta

Sudija Višeg Okružnog Suda u Mahali, Ljubica Dž. čitala je presudu:
„..Ovlašteno službeno lice, Adnan H., nije prekoračio ovlaštenja, te je u noći između jedanaestog i dvanaestog jula postupio sukladno propisima i ovlaštenjima, kojih se policajac Federacije mora pridržavati..“

Fadilina desna ruka još je bila u gipsu. Lijevom je krstarila po oznojenom zraku sudnice, istovremeno dajući svoj sud o grubosti domaće policije. Krkani! Grubijani! Šovinisti! Pa gospođo sudinice, pa i vi ste žena! Ljudi moji šta je ovo!!!

Otvoreno ostaje, ko je Fadili slomio ruku!?!

Fadila N.:
Te ljetne večeri nikako nisam mogla da zaspim. Otkako su mi javili da mi je sin uhapšen zbog preprodaje drogom, cijeli mi se život okrenuo naglavačke. Tek uz pomoć pilula za smirenje uspjela bi zaspati, ali to veče su i pilule bile preslabe. Kako sam već par puta tražila stručnu pomoć, mislila sam i te večeri da je najbolje da se javim u Kliniku, kako bi se barem naspavala.

Sjela sam u prvi taksi na obližnjem stajalištu i izjasnila se sa mojom željom i destinacijom. Taksista (Džafer K. – izvučeno iz zapisnika) je vozio prebrzo i par puta sam ga upozorila da uspori. Oglušio se na moje molbe i ja sam na prvom semaforu pokušala izaći. Pri tome sam skontala da sam zaboravila novčanik kod kuće i da nemam čime da platim.

Džafer me je na silu ugurao u auto, zaključao vrata i odvezao pravo u policijsku stanicu. Ugurao me je u dežurnu sobu, gdje su me dva policijaca tretirali kao najokorjelijeg kriminalca, zavrćući mi ruke, iako se ispostavilo da u ruksaku imam neke siće kojom sam platila taksi. Poslije toga pozvana je hitna pomoć i skontali su kako mi je slomljena desna nadlaktica.


Džafer K.:
Mušterija je ušla, rekla gdje ide i počela pričati sama sa sobom. Na semaforu je pokušala izaći iz taksija, ne plativši račun, na što sam je odvezao do policijske stanice. Dok sam pozvonio dežurnom, mušterija je već krenula niz ulicu, na što sam je stigao i pokušao zadržati. Mušterija je histerično galamila, prijeteći kako je vještica i kako će na mene baciti čini i sihre.

Ubrzo se pojavio dežurni inspektor, uhvatio je mušteriju za ruksak i odgurao je u dežurnu sobu. U ruksaku su našli dovoljno novca za moj račun i ja sam se odvezao kući, jer mi se više nije radilo.

Ovlašteno službeno lice, Adnan H.:
Taksista nas je zamolio za intervenciju, jer mušterija nije htjela da plati. Gospođa N. se čvrsto držala za gelender na stepeništu, na što su je Adnan H. i njegov kolega Mario B. odvojili od gelendera, bez većeg tjelesnog napora i odveli u dežurnu sobu. Tu su pronašli novac u ruksaku i platili taksistu. Primijetili su da Fadila drži ruku uz tijelo, na šta su zvali hitnu pomoć. U bolnici je utvrđeno da je slomljena nadlaktična kost i da se mora hitno operisati kako Fadila ne bi imala trajne posljedice.

Sudski ljekar:
Dana 11.07. oko 22:40 u hitnu pomoć je dovezena Fadila H. sa prelomom desne nadlaktice. Zbog komplikovanosti ozljede, gospođa H. je hitno operirana i prebačena na odjeljenje ortopedije. Vrsta povrede je takva da može nastati samo uz veći tjelesni napor, uvrtanjem ruke od pozadi, tzv. policajka.

Prava policajca - Licenca za nasilje?!
Prava građanina - Bajka za djecu?!
Sud i policija - Simbioza nasilja nad zdravim razumom?!
Sudska medicina - Trla baba lan, da joj prođe dan?!

A.D.
<< 02/2005 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728

Iz moje bašte

Mirisne livade interneta

U hladu jabuke pročitah
Trenutno na čitanju:

Baba Jaga je snijela jaje - Dubravka Ugrešić


------------------

1.Godišnjica mature - Lamija Begagić

2.Kikinda short 02 - grupa autora

3.Kako sam ušao u Evropu - Damir Karakaš

4.Ruta Tanenbaum - Miljenko Jergović

5.Balkanska rapsodija - Andrej Nikolaidis

6.High Fidelity - Nick Hornby

7.Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince - Emir Imamović Pirke

8.Trava i korov - Goran Tribuson

9.Zec na mjesecu - Hrvoje Šalković

10.Poglavnikova bakterija - Boris Deužulović


Bez dobrog naslova
Pjesma na čekanju

Kontakt

BROJAC POSJETA
403534

Powered by Blogger.ba