avlija

12.02.2005.

Skype Hype

Rano sam se počeo baviti radio-amaterizmom, negdje sa 10 godina. Valjda zbog oca koji je oduvijek bio oduševljeni radio-amater, a i mene je to privlačilo. I tako ja položim tada za "C" klasu.

I bilo je onda hodanja, takmičenja, svega. Desio se rat i onda su radio-ameteri odjednom bili cijenjena i tražena roba. Završetkom rata, zlobnici su mislili da su i radio-amateri svoje odradili, kao da su postojali samo zbog rata. Vjerovatno ti isti zlobnici nemaju pojma da radio-amaterski pokret djeluje još od Markonijevog vremena.

Iako svjestan mogućnosti prenosa elektro-magnetnih talasa na daljinu nekako sam bio skeptičan kad mi je jaran nekad sredinom 90-ih pokazao mIRC. Nisam mogao vjerovati da kad ja nešto tipkam, da to njegov rođak u Zagrebu može čitati. Ali sam se ubrzo odomaćio na mIRC-u i postao stalna, ovisna mušterija.

Poslije su došli kojekakvi mesendžeri, aj-si-kju, b4u i slične igračke. Koristio sam mnoge od njih i poprilično bio zadovoljan.

Prošle jeseni sam instalirao Skype na ovu moju kutiju, ali nikako da ga isprobam. Danas sam maksuz kupio headset i sve je funkcioniralo na prvu. Jedan jaran u Beču, jedan u Njemačkoj i sve radi. Sad upravo pomažem ocu da to i on instalira, pa da možemo mahalati povazdan, on u svojoj, ja u svojoj mahali.

Enivej, toplo preporučujem za sve koji imaju udaljene rodbine sa pristupom internetu. A u slučaju da se Skype želi koristiti kao obični telefon, potrebno je samo uplatiti viza karticom željenu sumu, i po povoljnim cijenama (minuta razgovora sa Čemerikom košta 17 euro-centi) šagoljati i mahalati preko okeana.

Nije klasična reklama, nego svjedočenje zadovoljnog korisnika:

A.D.
<< 02/2005 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728

Iz moje bašte

Mirisne livade interneta

U hladu jabuke pročitah
Trenutno na čitanju:

Baba Jaga je snijela jaje - Dubravka Ugrešić


------------------

1.Godišnjica mature - Lamija Begagić

2.Kikinda short 02 - grupa autora

3.Kako sam ušao u Evropu - Damir Karakaš

4.Ruta Tanenbaum - Miljenko Jergović

5.Balkanska rapsodija - Andrej Nikolaidis

6.High Fidelity - Nick Hornby

7.Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince - Emir Imamović Pirke

8.Trava i korov - Goran Tribuson

9.Zec na mjesecu - Hrvoje Šalković

10.Poglavnikova bakterija - Boris Deužulović


Bez dobrog naslova
Pjesma na čekanju

Kontakt

BROJAC POSJETA
424122

Powered by Blogger.ba