avlija

07.01.2005.

Religija na AquaplenumuStanovnici vodenog planeta su vjerovali u više božanstava, ovo se našem Stvoritelju nikako neće svidjeti, pa Vas molim za oprez u objavljivanju činjenica oko ove tačke. U alfa dijelu Platea EAA šarolikost je nepojmljiva za naše prilike. Na vrlo malom prostoru ponekad se susreću i do četiri različite religije. Pretpostavljamo da su hramovi pravljeni za sve pripadnike religije, kako bi u zajedničkim molitvama mogli učestvovati svi zajedno. U gornjem dijelu alfa kvadranta Platea EAA, u zajednici koju smo identificirali kao „London“ i koja je bila stalno mjesto boravka za oko petnaest miliona Aquaplenumera, nabrojali smo više stotina religija, od kojih su najveće bile: „Chelsea“, „Arsenal“, „Tottenham“ i „Fullham“.

Svaki od hramova ove četiri religije primao je između pedeset i šezdeset hiljada vjernika. Sastojao se od dva velika dijela, jedan centralni dio na kome su paradirali sveštenici i vanjski dio – zvaćemo ga školjka, mahom izgrađen od nama nepoznate materije, nalik praelementu steonu od kojeg je sastavljen presvijetli naš Naidoo planet. Aquaplenumeri su vjerovatno poznavali način kako da vještački stvore steon pri tom ga oblikovavši po želji. Kod jačih religija steonska školjka je presvučena jestivim organskim supstancama, sličnim našim listovima salate.

Po zaostavštinama koje smo pronašli, vjerski ritual se obavljao zadnjim ili predzadnjim danom ciklusa brojenja izlazaka centralne zvijezde Aquaplenumovog sistema. Ostale dane molili bi se samo sveštenici u praznom hramu, dok su vjernici pribavljali religijske rekvizite.

Vjerski ritual je bio način da se susretnu pripadnici druge religije. Tako su sveštenici domaćini, sveštenicima gostima pokušavali pokazati kako je njihova religija zasnovana na dogmi....

A.D.
<< 01/2005 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Iz moje bašte

Mirisne livade interneta

U hladu jabuke pročitah
Trenutno na čitanju:

Baba Jaga je snijela jaje - Dubravka Ugrešić


------------------

1.Godišnjica mature - Lamija Begagić

2.Kikinda short 02 - grupa autora

3.Kako sam ušao u Evropu - Damir Karakaš

4.Ruta Tanenbaum - Miljenko Jergović

5.Balkanska rapsodija - Andrej Nikolaidis

6.High Fidelity - Nick Hornby

7.Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince - Emir Imamović Pirke

8.Trava i korov - Goran Tribuson

9.Zec na mjesecu - Hrvoje Šalković

10.Poglavnikova bakterija - Boris Deužulović


Bez dobrog naslova
Pjesma na čekanju

Kontakt

BROJAC POSJETA
403534

Powered by Blogger.ba